468x60 Ads

Wednesday, July 25, 2018

CARA MENGATASI SAKIT BELAKANG

Bagaimana Ingin Mengatasi Sakit Belakang?


Sakit belakang memang selalu kita dengar. Hanya yang pernah mengalaminya tahu tentang azab menanggung kesakitannya. Bila nak kena sekali zas jer. Terus jammed. Pergi ke hospital terus inject kasi tahan sakit.Kehidupan seharian dengan sakit belakang boleh menjatuhkan semangat anda. Dengan kos kehidupan keluarga yang tinggi dan bekerja sehingga tidak cukup masa, masalah sakit belakang boleh memburukkan lagi keadaan, rutin harian anda boleh menjadi sangat mencabar. Strategi anda sendiri adalah penting untuk hidup dengan baik bersama sakit belakang kronik.

Image result for sakit tulang belakang blogspotSekiranya anda bekerja menggunakan tulang empat kerat, potensi anda menghadapi sakit tulang belakang adalah tinggi. Kerja-kerja berat mengangkat barang memerlukan cara mengangkat dan teknik pernafasan yang betul. Jika tidak sakit tulang belakang dapat buasir pun dapat. Apa pun tak boleh!

Berikut adalah 5 perkara yang boleh anda lakukan untuk memudahkan anda mengatasi sakit belakang kronik.

1. CATAT JURNAL MENGENAI SAKIT BELAKANG

Sesetengah orang menggunakan jurnal untuk mendokumentasikan sakit mereka, tetapi anda boleh menggunakan jurnal sakit dengan cara yang anda mahukan. Tuliskan apa yang anda rasa, dan bila ianya berlaku. Ini bukan sahaja akan membantu anda melihat trend yang membuat kesakitan anda lebih baik atau lebih teruk, tetapi juga boleh membantu anda melepaskan rasa frust anda terhadap kesakitan. Kadang-kadang, itu sahaja yang anda perlukan.

2. BELAJAR CARA UNTUK RELAKS

Relaks adalah baik untuk badan dan minda. Tekanan dan kebimbangan tidak hanya mengambil alih pada tahap mood dan tenaga anda: dalam sesetengah kes, ia sebenarnya boleh membuat kesakitan anda jadi lebih teruk. Kerana tekanan mencetuskan ketegangan otot, yang boleh meningkatkan kesakitan. Belajar untuk berehat boleh menyebabkan sakit belakang anda menjadi lebih terkawal.

3. BERCAKAP TENTANGNYA

Tiada siapa yang lebih memahami anda daripada seseorang yang telah melalui perkara yang sama. Bercakap kepada rakan sebaya bukan sahaja memberikan peluang kepada anda untuk melepaskan diri, tetapi ia akan memperlihatkan anda kepada seseorang yang telah melalui sesuatu yang serupa. Nasihat rakan sebaya boleh menjadi tidak ternilai apabila anda mengalami sakit belakang kronik. Anda juga boleh cari forum di internet untuk berhubung dengan orang lain yang memahami apa yang anda lalui.

4.  ABAIKAN RASA KESAKITAN

Ini mungkin kedengaran agak kelakar, tetapi dengan ini anda boleh pergi jauh dalam membantu anda mengatasinya. Anda tidak perlu hiraukan sakit belakang, tetapi anda perlu hidup bersamanya setiap hari. Sedikit sebanyak ia dapat menjadikan kehidupan seharian menjadi lebih mudah.

5. MEMAHAMI RISIKO ANDA TERHADAP KEMURUNGAN

Hidup dengan sakit belakang kronik adalah sangat mencabar. Kadang-kadang, semua nasihat di dunia sememangnya tidak mencukupi. Bagi sesetengah orang, sakit belakang kronik boleh mula mengganggu setiap aspek kehidupan mereka, menyebabkan hubungan dan prestasi kerja mereka terjejas. Malangnya, sakit belakang kronik boleh menyebabkan orang yang lebih cenderung mengalami kemurungan.
Sekiranya hubungan peribadi anda menjadi tegang, anda lebih sukar untuk menumpukan perhatian di tempat kerja, anda akan kekurangan tenaga, anda akan kehilangan minat terhadap perkara-perkara yang pernah anda nikmati atau anda cepat merasa putus asa, anda mungkin mengalami kemurungan. Berjumpalah dengan doktor jika ini berlaku kepada anda untuk mengetahui tentang pilihan rawatan yang akan diberikan.


0 comments:

Post a Comment