468x60 Ads

Monday, March 4, 2013

INFO SAKIT RESDUNG YANG WAJIB PESAKIT RESDUNG KETAHUIMASALAH RESDUNG PADA ANDA


Resdung merupakan antara penyakit yang biasa di kalangan masyarakat kita. Resdung juga dikenali sebagai penyakit sinusitis. Tapi yang menjadi masalah penyakit resdung ini sering dipandang remeh oleh masyarakat kita malah ada yang tidak menyedari menghidap penyakit resdung. Lebih teruk membiarkan penyakit itu bersarang tanpa sebarang rawatan.

Resdung ialah radang pada rongga-rongga sinus di dalam tulang muka yang bersambung dengan hidung. Biasanya lendir dihasilkan oleh rongga-rongga ini pada setiap masa dan akan mengalir kedalam hidung . Jika saluran sinus ini tersumbat, lendir tersebut akan terkumpul dan akan menjadi pekat seterusnya akan menyebabkan membiakkan kuman bakteria dan jika dibiarkan berterusan tanpa sebarang rawatan resdung akan menyebabkan kesihatan anda mula terjejas.


Punca Resdung

Masalah-masalah yang berpunca dari bahagian-bahagian badan seperti hidung, sinus, tekak, gigi, ruang mulut, paru-paru ataupun perut boleh menyebabkan nafas kita berbau. Ini kerana bahagian-bahagian tersebut mempunyai kaitan dengan ruang pernafasan.

Sinus yang merupakan salah satu daripada bahagian-bahagian tersebut, boleh menyebabkan nafas berbau apabila dijangkiti kuman. Bahagian ini merupakan ruang kosong pada bahagian tengkorak yang berhubung dengan ruang hidung.

Bila dijangkiti kuman, kahak kuning atau kehijauan akan mengalir ke ruang hidung yang kemudiannya akan menitis ke belakang tekak. Ini seterusnya menyebabkan pelbagai masalah dari sakit kepala, hidung tersumbat, sakit tekak, serak suara mahupun nafas berbau.  

Punca lain ialah rinitis yang merupakan bengkak pada tisu bahagian hidung. Ia juga boleh dikatakan sebagai inflamasi atau radang pada membran mukus. Ini berpunca dari alahan atau infeksi pada bahagian hidung atau rongga sinus.


Amalkan Kehidupan Yang sihat Seperti :

a) pandai memilih buah yang elok dan baik. seperti buah betik, ada makan akan membuat mata gatal dan berair
b) makan ikan yang segar. anda haruslah pandai memilih ikan yang boleh anda makan. kerana ada yang tidak boleh makan bawal hitam atau ikan parang
c) ikan bilis/udang kering. tidak semua ikan bilis boleh dimakan. udang kering pula, sesetengah orang hanya boleh makan udang kering yang segar dari sabah sahaja
d) elakkan makanan yang mengandungi penambah perisa, pewarna tiruan, lemak ayam dan rempah ratus yaang berlebihan
e) amalkan senaman, sentiasa membasuh muka, elakkan merokok dan kerap berjumpa doktorKomplikasi Resdung 

- Jangkitan nanah disekeliling kawasan mata
- Jangkitan otak (meningitis)
- Sakit tekak yang kronik

- Jangkitan tulang muka
- Memburukkan keadaan lelah
- Berdengkur yang kronik
- Jangkitan telinga dan tonsil, terutamanya kanak-kanak
- Alahan hidung atau hidung sensitif
- Selsema biasa yang melarat 


Tanda-Tanda resdung

- Hidung tersumbat dan gatal 
- Gatal-gatal di kawasan muka, telinga, mata dan hidung 
- Hidung kerap berair walaupun tidak selsema 
- Kerap bersin terutama di waktu pagi
- Rasa berat muka atau sakit terutama di kawasan antara mata
- Sakit tekak sacara berpanjangan serta berulang
- Mengalami demam atau rasa tidak sedap badan secara berpanjangan
- Kerap sakit kepala dan tidak boleh terkene pada cuaca yang terlalu panas

Sebagai langkah kesihatan, jika simpton - simpton di atas dikesan, seseorang itu perlu segera berjumpa dengan pakar telinga, hidung dan tekak (ENT) untuk membuat pemeriksaan secara betul ke atas ruang hidung, sinus, mulut dan tekak supaya punca resdung ini dapat dikesan dan diubati.

3 comments:

Tips rawatan resdung said...

Selain dari itu aspek keturunan pun boleh menjadi punca-punca seperti alergic dan sensitif udara yang kotor dan tercemar. Oleh yang demikian dari aspek kebersihan diri mempunya peranan penting seperti cadar , bantal dan juga habuk rumah perlu sentiasa bersih.

Jika sensitfi pada habuk perlu menggunakan penutup hidup dan mulut salah satu cara untuk mencegah resdung semasa membersihkan rumah. Kerana kadang-kadang ada pengidap boleh kena habuk menyebabkan bersin dan selsema teruk.

Pemakanan perlu dijaga kerana dapat meningkatkan antibodi seperti mengambil makanan tambahan Vitamin C. Dengan juga memakan makanan herba juga dapat mencegah penyakit resdung melalui pengambilan ubat herba semulajadi.

Sentiasa juga melakukan senaman kerana ia akan meningkatkan sistem antibodi dan proses membuang toksin dalam badan berlaku semasa senaman.

kdh boy said...

Ubat resdung difarmasi jenis apa paling baik untuk pesakit resdung

Anonymous said...

cuba produk Wealthy Wellness bro

Post a Comment