468x60 Ads

Monday, March 4, 2013

SAKIT PINGGANG
MASALAH SAKIT PINGGANG /SAKIT BELAKANGRamai masyarakat di kalangan kita menghadapi masalah sakit pinggang belakang. Pelbagai faktor menjadi penentu kepada masalah ini termasuk kedudukan postur badan, pemakanan yang tidak sihat dan lain-lain. Sekiranya tidak dirawat dengan cepat maka masalah akan menjadi lebih teruk lagi seperti masalah angin, keletihan yang kronik, sembelit, cirit birit, hernia, masalah kencing atau sakit ketika kencing, pundi kencing bermasalah, masalah haid, kekejangan, kencing malam, sakit lutut, sakit saraf sciatic, sakit pinggang, kaki kebas, pengaliran darah yang tidak lancar di kaki, sakit tulang keting, buku lali bengkak dan kaki sejuk .Kaedah merawat sakit belakang

1. Pembetulan Tulang Belakang - Bagi merawat masalah sakit pinggang, masalah sakit pinggang dirawat dengan kaedah Yumeiho iaitu salah satu kaedah pembetulan tulang belakang yang berasal dari Jepun. Sekiranya tulang pinggul bermasalah maka amat mudah untuk mengalami sakit pinggang kerana tulang pinggul perlu stabil dan menjadi penentu kesihatan tulang belakang.
2. Akupunktur - Rawatan akupunktur mampu merawat masalah sakit pinggang yang mungkin disebabkan oleh masalah otot yang tegang dan pengaliran tenaga Chi dan darah yang tidak normal.

3. Bekam - Amalan berbekam merupakan peninggalan Nabi Muhammad s.a.w. untuk umat Islam. Khasiat dan kebaikannya sangat banyak dan boleh menjadi satu rawatan dalam merawat masalah sakit pinggang. Titik bekam di pinggang dan di pinggul ('Ala warik) berkesan dalam merawat masalah kejang badan, sakit pinggang dan pinggul. Bagi pesakit yang mengalami masalah sakit pinggang yang kronik atau terlalu lama kemungkinan darah bekam yang keluar amat banyak. Gabungan rawatan pembetulan tulang belakang dan bekam darah menjadikan rawatan bekam ini lebih berkesan. 


 


Cara-cara mengelak dari sakit belakang
 

a. Berehat - Sebaik-baiknya berbaring di atas katil yang rata dan letakkan bantal dibawah lutut. Cara itu dapat mengurangkan ketegangan otot.
b. Mandi air suam - Mandi atau berendam di dalam air suam boleh melegakan sakit belakang. tapi tidak di galakkan pada para wanita yang mengandung.
c. Tidur di permukaan/tilam yang rata - tidur di atas lantai yang rata, tilam yang sesuai kerana tilam memainkan peranan penting ketika kita tidur. tilam yang baik akan memberi sokongan lekuk pada tulang belakang

d. Relaks - Tenangkan fikiran kerana sakit belakang juga dipercayai berpunca daripada tekanan emosi.
e. Duduk di tempat yag rata - kerusi juga perlu diambil kira. kusyen yang mudah melengkung amat tidak digalakkan. Jika duduk, bagian pinggang hendaklah dialas dengan bantal kecik, begitu juga jika anda menaiki kenderaan.
f. Berenang - Berenang adalah senaman aerobik yang paling berkesan untuk meredakan sakit belakang. Jika tidak tahu berenang, berjalan pantas juga dapat membantu meringankan masalah.
g. Angkat barang - Jika anda hedak mengangkat barang, hendaklah mengcangkung, angkat sambil menegakkan pinggang, Jangan tundukkan separuh badan terus mengangkat barang kerana ini membuatkan pinggang anda rasa pedih atau kejang.
h. Kawal berat badan - Pastikan berat badan seimbang. Badan yang terlalu berat juga boleh memburukkan lagi keadaan sakit belakang.

0 comments:

Post a Comment