468x60 Ads

Monday, May 19, 2014

BERLAKUNYA SESAK NAFAS



BAGAIMANA SESAK NAFAS BOLEH TERJADI





Sesak nafas adalah apabila kita merasakan sukar untuk bernafas seperti biasa. Selalunya perkara ini terjadi ketika kita melakukan pergerakkan yang pantas dan dalam keadaan kelam kabut. Sesak nafas adalah suatu gejala dari beberapa penyakit yang dapat bersifat kronik. Sesak nafas juga dikenal dengan istilah “Shortness Of Breath”. Kejadian-kejadian sesak nafas bergantung dari tingkat keparahan dan sebabnya.

Sesak nafas juga dikenali sebagai Dyspnea. Seseorang yang terkena sesak nafas akan merasa tidak selesa ketika bernafas atau melakukan kerja-kerja harian, kerana ini menyulitkan untuk mereka mengerakkan otot dada, merasa tercekik dan merasa kejang otot di dada. Bila berlakunya keadaan ini, seseorang itu akan mengalami kesukaran bernafas atau semput dan biasanya keadaan ini lebih ketara semasa melakukan aktiviti fizikal.


Ada dua jenis sesak nafas iaitu :

 
a) Sesak nafas boleh berlaku secara akut - Sesak nafas akut adalah gejala datang secara tiba-tiba dan akan hilang dalam jangkamasa beberapa hari setelah rawatan


b) Sesak nafas berlaku secara kronik - Sesak nafas kronik adalah keadaan di mana sesak nafas berlaku secara berterusan dalam jangkawaktu yang agak lama


Sesak nafas adalah gejala yang perlu diberi perhatian kerana ia mungkin memberi petanda seseorang itu mengalami penyakit sistem pernafasan atau sistem kardiovaskular. Penyakit sistem pernafasan yang biasa berlaku sesak nafas adalah asma, jangkitan paru-paru akut (pneumonia), jangkitan paru-paru kronik seperti tibi, paru-paru berair (pulmonary oedema), penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik (Chronic Obstructive Airways Disease) dan kanser paru-paru. Penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan sesak nafas adalah kegagalan jantung, serangan jantung dan kelainan denyutan jantung (cardiac arrhythmias).
Keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah sesak nafas adalah kekurangan darah merah (anaemia), alahan , resdung, kegelisahan (Anxiety Disorders) dan kegemukan.



Gejala dan Tanda-Tanda Sesak Nafas :



1) Jika anda mengalami sesak nafas secara tiba-tiba disertai sakit atau ketat dada, kemungkinan anda mengalami serangan jantung, pneumothorax (udara berada antara paru-paru dan dinding dada) atau pulmonary embolism (darah beku dari bahagian kaki telah bergerak ke paru-paru )

2) Jika anda mengalami sesak nafas mengikut episod disertai oleh bunyi seperti wisel (wheezing) atau batuk, anda mungkin menghidapi serangan asma atau jangkitan yang menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit

3) Jika anda mengalami sesak nafas yang berterusan dan semakin teruk disertai dengan sejarah pendedahan kepada asap rokok, habuk dan semburan bahan kimia anda mungkin menghidapi penyakit saluran pernafasan obstruktif kronik (COPD)

4) Jika anda pernah bekerja di tempat yang mendedahkan anda kepada asbestos, habuk kayu, semburan bahan kimia, anda mungkin menghidapi penyakit paru-paru berka ita n pekerjaan (Occupational Lung Diseases)

5) Jika kaki anda bengkak dan mengalami sesak nafas semasa baring mendatar, anda mungkin mengalami kegagalan jantung (heart failure)

6) Jika anda cepat berasa letih, kelihatan pucat dan sesak nafas terutamanya b ila melakukan aktiviti fizikal, anda mungkin mengalami anaemia

7) Jika anda bernafas dengan cepat disertai dengan rasa pening atau berasa kebas pada tangan atau sekitar mulut, anda mungkin mengalami hypervent ila tion (bernafas keterlaluan biasanya disebabkan oleh aktiviti fizikal yang berlebihan dan tekanan emosi)

8) Jika anda sesak nafas disertai demam, batuk atau batuk darah dan keh ila ngan berat badan,anda mungkin menghidapi jangk ita n seperti tibi atau kanser paru-paru atau pulmonary embolism


9) Jika anda demam, disertai hingus berair dan batuk berkahak anda mungkin mengalami jangk ita n saluran pernafasan (bronchitis) atau jangk ita n paru-paru (pneumonia).



Ada Beberapa Rawatan Sesak Nafas :


Ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pesakit di rumah untuk mengurangkan kesesakan nafas

1) Mengamalkan latihan pernafasan yang diajar oleh doktor iaitu bernafas secara perlahan-lahan dan dalam sehingga ke bahagian abdomen

2) Latihan relaksasi

3) Duduk tegak di atas kerusi yang bersandar jika sesak nafas berlaku

Jika sesak nafas ini tidak pulih atau berkurangan, pastikan pesakit mendapat rawatan perubatan dengan segera. 


Pencegahan sesak Nafas :
 
1) Kesesakan pernafasan yang akut biasanya pulih bila kita merawat punca penyebabnya


2) Kesesakan pernafasan yang berkaitan dengan penyakit kronik seperti penyakit paru-paru kronik (COPD) atau kegagalan jantung (CHF) biasanya akan menyebabkan fungsi pernafasan terganggu, jika bertambah teruk boleh membawa kematian


3) Program berhenti merokok perlu disarankan kepada individu yang merokok


4) Sentiasa membuat senaman fizikal


5) Elakkan dari terkena udara yang tercemar seperti asap kenderaan


6) Amalkan petua-petua tradisional seperti minum air cengkeh yang dicampur madu atau minum air madu panas

509 comments:

«Oldest   ‹Older   401 – 509 of 509   Newer›   Newest»
mufid said...

Add sy 0123390897.. tngh sesak napas ni dr pagi tasi

Aju Aku said...

Add me plase 0168310654

zaidi manas said...

blh add sy tak 0107665901

Zaeri Zakirin said...

Sy pon ade mslh sesak nafas,add sy 0148222283

the code said...

Masih aktif ka group? Sy 3 bulan berenti rokok dan masa ni da ketika batuk n sesak nafas.

the code said...
This comment has been removed by the author.
Haffizul Zul said...

aku nak share pda smua yg mengalami sesak nafas.. aku pun kena.. smpai skrg msih ada..buat test ecg, paru2.. smua ok.. aku jnis xleh tgok org kelemasan atau sesak nafas, aku akn ikut sesak nafas skali..gejala ni dipanggil panic attack.. so bila da kena tgan kaki mulut aku akn kebas, caranya senang je..bernafas dlam plastik atau paper beg kecik, sedut balik yg kita hembus.. kebas akn hilang serta merta.. scara automatik kita akn jdi tenang.. smuanya sbb emosi.. wlau mcm mna pun kena p cek doctor dlu.. cek jntung n paru2..

Haffizul Zul said...

lelaki ke prempuan? merokok tak?

Mohd Najhan said...

0126722324-mohon kongsi .tq

norul ajib said...

Terbaik..trm ksh atas info

norul ajib said...

Terbaik..trm ksh atas info

norul ajib said...

Please add sy..urgent..0195110999

Mohd Dzuraidi Abu talib said...

Add saya.tkasih 0182772499

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy 01127968967. Dh 6 bulan nfs mcm x ckup ,lagi2 nak tidur rasa mcm oksgn tidak smpai, . Pghlhtn jdi kbur, rasa na pitam dan spt mcm blri pdhal tgh
ddk. Kdg tpksa amok olahan sdgkn x de asma, ttpi amik oksgn sbb sesk nfs. bru2 ni doktr beri ubat paru2 dmm ,skit tekak. Mkn ubt pun rasa skjp j ok,lps tu jd trcungap,spt pnfsn tu mcm blri.

tasha acha said...

Add sy dlm group 01128968967

the code said...

Group masih wujud ka?

Unknown said...

Itu anxiety

Ella Fifi Fifi said...

Boleh add saya sekali,saya pun ada masalah sukar untuk bernafas..ini no saya 012-7471637

Anonymous said...

sama kita bro.....bila pikir sesak nafas.. ada watsapp bole share

Unknown said...

add whatsapp sy dalam group pls... +6011-37276905

emi shariff said...

Salam.pagi semalam pukul 3pagi lepas habis kerja saya tolak scooter saya sebab tayar belakang flat terus..saya tolak dari exit putrajaya hospital sampai ke seri kembangan sebab tak ada pilihan..sebelum sampai seri kembangan saya memang stop berehat dalam 20 minit dan sambung tolak.sampai rumah dalam pukul 5 pagi memang penat.lepas 5 minit tangan dah ketar kaki dah cramp..rasa nak pengsan dah sejuk 1 badan..lepas tu terus ke putrajaya hospital buat blood pressure test xray dengan ecg.doktor cakap semua ok tak ada masalah .reason sebab muscle saya sakit dan fully utilise energy masa tolak moto tu.doktor bagi paracetamol dengan cream untuk muscle pain.balik rumah berehat tapi tak boleh tido pon.pukul 10pagi macam tu sesak nafas jadi lagi terus pegi klinik nak buat neb.lepas buat neb rasa macam tak ada effect.klinik bagi refer letter pegi hospital .saya terus ke hospital serdang masuk emergency.buat ecg buat blood test blood pressure dan xray..doktor cakap semua ok tapi kena admitted untuk monitor..doktor hantar blood sample pegi bahagian jantung check tak ada apa2 masalah.doktor jantung cakap semua ok tak ada masalah.saya pon cerita penyebab jadi macam ni sebab penat tolak scooter. Memang ambik statement..tak ada sembunyi2 dah..doktor discharge saya lepas dekat 6jam kat situ.service hospital serdang memang bagus gila.doktor monitor kaw2..cuma doktor suruh banyak berehat.kadang2 rasa sesak nafas ni.memang bernafas slow2 hembus macam tiup lilin tu..doakan yang terbaik untuk kita semua. Allah penyembuh semua penyakit.kalau ada solution ubat2 apa atau berubat kampung atau petua boleh tolong whatsapp saya 0125959107..terima kasih admin

Zainal Akhyar said...

Tolong add saya jugak 0195749392

Unknown said...

Ad sy jgk 0178982347

Sahrizal Mohd Noh said...

Saya mwnghadapai masalah yg sama juga.sila ads saya 0127267647

insert said...

masalah sama mcm saya...dah 2 tahun lbh sakit dada dan sering sukar brnafas ketika tidur...dah buat ecg 3 kali tp doktor cakap jantung okey je

insert said...

ramai jgk yg ada masalah macam ni...saya dah 2 tahun lbh hadapi masalah sakit dada dan sukar bernafas ketika tidur ni... yg saya perasan perut saya selalu berangin...0179367434

Anonymous said...

Add saya jugak 011 208 45679

insert said...

ramai jgk yg ada masalah macam ni...saya dah 2 tahun lbh hadapi masalah sakit dada dan sukar bernafas ketika tidur ni... yg saya perasan perut saya selalu berangin...0179367434

Anonymous said...

Add saya jugak 011 208 45679

Anonymous said...

Tlg msukkn ke grup...0198439063...sesak nafas ini...

Anonymous said...

tolong masukkan saya dlm grup.
saya gastrik angina.nafas xlancar.
01123620695

Erin Hiza said...

Sama laa.. ulang2 alik emergency.. dia kata gastrik.. susah nak nafas

Unknown said...

Sy juga 0197400446

Magne5k Industries said...

group wasap ni still on x???add sy 010-4699946

Zaki said...

Saya juga mendapat gejala yg sama. Sampai masuk hospital. Doktor check tad ada masaalah jantung.paru2 pun ok. Masalah nya esok saya akan naik flight balik malaysia. Risau takut jadi apa2 atas flight. Add juga saya kat group wassup 0197427398 tq

Anonymous said...

saya alami mslah yg sama..tp sy sesak nafas lepas ambil injection depo. sesak nafas sampai kejang. Sekrg dah stop depo injection dan amalkan Qaseh Adinda dirumus dri mknn sunnah dan herba terpilih. Alhamdulillah..slowly da makin ok. kwal stress dan jgn fikir sgt pasal sesak nafas..lgi satu elak mknn berangin. Sy rasa punca sy jadi cmni disebbkn hormon dan masalah angin dlm badan

zamzamsarah said...

Saya baru aje kena sesak nafas.. Add saya dalam group..

shellyna said...

Add nk join 0178256713

shellyna said...

Add nk join 0178256713

shellyna said...

Add nk join 0178256713

shellyna said...

Salam..
sy skrg kerap ketat dada pls add sy dlm group 0178256713 xlarat dh...tlg share2.

Nor Aqiliriana said...

assalamualaikum,
saya baru je kena sukar bernafas sejak lepas raya baru ni,
ikut ape yg dijelaskan di atas, sy kurang darah merah, even sy tak buat apa2 pergerakan yg heavy mcm juz baring2..duduk tngok tv..tetap rasa mcm sesak, ibarat tengah berdebar2..rasa rimas tp tak tahu ape patut buat. die xdatang berterusan..tp mengejut..

Ummu islam said...

Saya pon sesak nafas jgk..Nk Tarik nafas tu mcm xsmpi,nafas mcm pendek...
Add saya dlm group - 0129331181

azra nita said...

Assalam admin ..saya pun selalu mengalami sesak nafas..boleh add saya dlm group.tq..0164037881

azra nita said...

Assalam admin...saya pun selalu kena sesak nafas ni...sila add saya dlm group ye ..tq..0164037881

azra nita said...

Assalam admin...saya pun selalu kena sesak nafas ni...sila add saya dlm group ye ..tq..0164037881

Anonymous said...

Mohon add sy dlm group...sy jg mengalami masalah yg sama...012-4842256..

Anonymous said...

TIPS Rawatan MADU KELULUT.
Selamat Mencuba!
����GASTRIK��
Dinasihatkan agar makan 2 sudu kecil madu kelulut sebelum sarapan, 2 sudu kecil sebelum makan tengahari dan dua sudu kecil sebelum tidur malam.
����DEMAM��
Ambil 2 sudu kecil madu kelulut dan campurkan dengan air putih diminum sebelum sarapan , sebelum makan tengahari dan sebelum tidur (3 kali sehari) .
����KANSER USUS��
Boleh disembuhkan dengan gunakan madu kelulut yang dimakan sebanyak 3 sudu kecil dengan air putih sebelum sarapan pagi, 1 sudu kecil dengan segelas air putih sebelum makan tengahari dan 2 sudu kecil madu kelulut dengan segelas air putih sebelum tidur malam.
����CIRIT BIRIT��
Campurkan 2 sudu madu kelulut dengan barli dan teh hijau bersama segelas air putih diminum sebelum sarapan dan sebelum tidur malam.
����ANTIBIOTIK��
1 sudu kecil madu kelulut dicampurkan bersama ½ sudu kecil jintan hitam dan diminum 3 kali sehari
����BATUK��
1 biji bawang putih dihaluskan + 2 sudu kecil madu kelulut. Minum sekaligus 4 kali sehari. Ulangi 3-7 hari. Atau: 1 biji limau nipis + 1 sudu kecil madu kelulut. Limau nipis diperah dalam air madu kelulut. Minum 3 kali sehari
����BIBIR PECAH��
1 sudu kecil madu kelulutdi tempat bibir yang pecah
����KENCING MANIS��
dinasihatkan agar makan 1 sudu kecil madu kelulutsebelum sarapan, 1 sudu kecil sebelum makan tengahari dan 1 sudu kecil sebelum tidur malam.
����BENGKAK/BENJOL��
1 sudu besar madu kelulut + 1 biji limau nipis + 1 sudu besar kapur sireh + 1 biji kuning telur ayam kampung Campurkan sehingga sebati dan sapu pada bengkak
����CERDAS��
2 sudu kecil madu kelulut + 1 sudu besar minyak zaitun + 3 biji kismis + 3 sudu pati kurma. Kismis dilumatkan kemudian dicampurkan dengan semua bahan yang lain, atau makannya secara berbiji. Boleh juga diminum atau ditelan sebelum sarapan dan sebelum tidur.
����CERGAS��
Minum 1-2 sudu kecil madu kelulut 3 kali sehari. Iaitu pagi sebelum sarapan, tengah hari dan malam sebelum tidur.
����DARAH TINGGI��
1 sudu kecil madu kelulut di minum secara terus menerus 3 kali sehari.
����DARAH KURANG (Anemia)��
Makan 3 sudu kecil madu kelulut 3 kali sehari.
����KUDIS��
7 biji bawang merah + 2 sudu besar madu kelulut, sebatikan dan sapukan pada tempat kudis.
����LUKA��
Sapukan pada luka. Gunakan madu kelulut dalam kuantiti yang sesuai jika lukanya besar. Insya allah ada perubahan positif dalam masa 1-2 minggu.
����SAKIT JANTUNG��
6 sudu kecil madu kelulut + segelas air suam. Minum 3 kali sehari. Bagi yang agak kronik, minum 1 sudu besar madu terus menerus 3 kali sehari tanpa henti selama 2 bulan, insya Allah ada perubahan yang positif.
����SAKIT PINGGANG��
1 biji telur itik + 4 sudu kecil madu kelulut, kacau rata dan terus minum. Lakukan setiap di awal pagi (subuh).
����SAKIT PERUT��
(memulas) Minum 1-2 sudu besar madu kelulut 3 kali sehari atau semasa sakit bersama sedikit air suam
����SESAK NAFAS��
3 sudu kecil madu kelulut + 1 biji jus segar lobak putih, minum 2 sudu besar 3 kali sehari.
����SUSAH TIDUR��
2 sudu kecil madu kelulut + segelas air suam. Campurkan dan minum air madu tersebut
����SEMBELIT��
2 sudu kecil madu kelulut + segelas susu di minum setiap 4 jam.
����SUARA SERAK��
1 inci halia (tumbuk halus) + 2 sudu kecil madu kelulut lalu ditelan. Lakukan 2 kali sehari hingga sembuh.
����SELERA MAKAN��
Minum 1-3 sudu kecil madu kelulut 3 kali sehari
����ANAK KENCING MALAM��
Perah sedikit lemon diatas sesudu kecil madu kelulut. Minta si kecil hirup bancuhan tersebut secara perlahan-lahan. Lakukan dua kali sehari iaitui pada pagi dan sebelum masuk tidur
����KESIHATAN ANAK��
Madu kelulut dan ianya amat sesuai untuk makanan dan minuman anak-anak.
RM80, 270ml

Anonymous said...

TIPS Rawatan MADU KELULUT.
Selamat Mencuba!
����GASTRIK��
Dinasihatkan agar makan 2 sudu kecil madu kelulut sebelum sarapan, 2 sudu kecil sebelum makan tengahari dan dua sudu kecil sebelum tidur malam.
����DEMAM��
Ambil 2 sudu kecil madu kelulut dan campurkan dengan air putih diminum sebelum sarapan , sebelum makan tengahari dan sebelum tidur (3 kali sehari) .
����KANSER USUS��
Boleh disembuhkan dengan gunakan madu kelulut yang dimakan sebanyak 3 sudu kecil dengan air putih sebelum sarapan pagi, 1 sudu kecil dengan segelas air putih sebelum makan tengahari dan 2 sudu kecil madu kelulut dengan segelas air putih sebelum tidur malam.
����CIRIT BIRIT��
Campurkan 2 sudu madu kelulut dengan barli dan teh hijau bersama segelas air putih diminum sebelum sarapan dan sebelum tidur malam.
����ANTIBIOTIK��
1 sudu kecil madu kelulut dicampurkan bersama ½ sudu kecil jintan hitam dan diminum 3 kali sehari
����BATUK��
1 biji bawang putih dihaluskan + 2 sudu kecil madu kelulut. Minum sekaligus 4 kali sehari. Ulangi 3-7 hari. Atau: 1 biji limau nipis + 1 sudu kecil madu kelulut. Limau nipis diperah dalam air madu kelulut. Minum 3 kali sehari
����BIBIR PECAH��
1 sudu kecil madu kelulutdi tempat bibir yang pecah
����KENCING MANIS��
dinasihatkan agar makan 1 sudu kecil madu kelulutsebelum sarapan, 1 sudu kecil sebelum makan tengahari dan 1 sudu kecil sebelum tidur malam.
����BENGKAK/BENJOL��
1 sudu besar madu kelulut + 1 biji limau nipis + 1 sudu besar kapur sireh + 1 biji kuning telur ayam kampung Campurkan sehingga sebati dan sapu pada bengkak
����CERDAS��
2 sudu kecil madu kelulut + 1 sudu besar minyak zaitun + 3 biji kismis + 3 sudu pati kurma. Kismis dilumatkan kemudian dicampurkan dengan semua bahan yang lain, atau makannya secara berbiji. Boleh juga diminum atau ditelan sebelum sarapan dan sebelum tidur.
����CERGAS��
Minum 1-2 sudu kecil madu kelulut 3 kali sehari. Iaitu pagi sebelum sarapan, tengah hari dan malam sebelum tidur.
����DARAH TINGGI��
1 sudu kecil madu kelulut di minum secara terus menerus 3 kali sehari.
����DARAH KURANG (Anemia)��
Makan 3 sudu kecil madu kelulut 3 kali sehari.
����KUDIS��
7 biji bawang merah + 2 sudu besar madu kelulut, sebatikan dan sapukan pada tempat kudis.
����LUKA��
Sapukan pada luka. Gunakan madu kelulut dalam kuantiti yang sesuai jika lukanya besar. Insya allah ada perubahan positif dalam masa 1-2 minggu.
����SAKIT JANTUNG��
6 sudu kecil madu kelulut + segelas air suam. Minum 3 kali sehari. Bagi yang agak kronik, minum 1 sudu besar madu terus menerus 3 kali sehari tanpa henti selama 2 bulan, insya Allah ada perubahan yang positif.
����SAKIT PINGGANG��
1 biji telur itik + 4 sudu kecil madu kelulut, kacau rata dan terus minum. Lakukan setiap di awal pagi (subuh).
����SAKIT PERUT��
(memulas) Minum 1-2 sudu besar madu kelulut 3 kali sehari atau semasa sakit bersama sedikit air suam
����SESAK NAFAS��
3 sudu kecil madu kelulut + 1 biji jus segar lobak putih, minum 2 sudu besar 3 kali sehari.
����SUSAH TIDUR��
2 sudu kecil madu kelulut + segelas air suam. Campurkan dan minum air madu tersebut
����SEMBELIT��
2 sudu kecil madu kelulut + segelas susu di minum setiap 4 jam.
����SUARA SERAK��
1 inci halia (tumbuk halus) + 2 sudu kecil madu kelulut lalu ditelan. Lakukan 2 kali sehari hingga sembuh.
����SELERA MAKAN��
Minum 1-3 sudu kecil madu kelulut 3 kali sehari
����ANAK KENCING MALAM��
Perah sedikit lemon diatas sesudu kecil madu kelulut. Minta si kecil hirup bancuhan tersebut secara perlahan-lahan. Lakukan dua kali sehari iaitui pada pagi dan sebelum masuk tidur
����KESIHATAN ANAK��
Madu kelulut dan ianya amat sesuai untuk makanan dan minuman anak-anak.
RM80, 270ml

Unknown said...

Assalamualaikum..bila baring je akan berlaku nye sesak nafas..dada ketat..mcm ada lenndir dlm tekak..
Adakah heart failure
Kegagalan jantung

Azlin Sanip said...

Add saya juga 0162637374

Anonymous said...

salam semua...alhmdulillah sya dah pulih sepenuhnya dari sesak nafas..asalnya sya tkena sesak nafas tiba2...terasa jantung laju,sejuk n kebas kaki tangan..paling teruk rasa mcm nak mati sgt dah..
puas berubat merata..admited hospital swasta tp redanya sekejap kemudian sesak nafas semula..
sya sesak nafas bertahun2..akhirnya bertemu penawar yg mengubah kehidupan sya..jika sblom ni asik pikir nk mati je smpai nk keluar rumah pun takut..alhmdulillah syukur pada Allah sya dh kembali pulih dan kehidupan menjadi normal spt org lain..tiada lagi sesak nafas dan ketakutan yg sgt dahsyat..hanya yg mengalami je tau apa yg sya rasa..
mohon wasap sya jika perlukan info dan sbg nya...tq
0192767573

Internet Business said...

assalamualaikum semua..saya ada mengalami sukar bernafas..pg hospital doktor ckp jantung,paru,tekanan darah semua ok..tp bila dtg susah nk bernafas jantung jd berdebar,kaki dan tngan berpeluh..susah nk tido..rasa berat di leher

Muniyandi Andi said...

Add saya 0166963891

Muniyandi Andi said...

Add saya juga 0166963891

Anonymous said...

Sama juga. Dah sebulan kena. Bila kena tu rasa kebas dada kadang-kadang sampai ke tangan kebas. Ubat gastrik, angin, asma, steroid dah ambil tapi masih jadi juga. Sekarang tunggu nak buat endoscopic.

Add saya dalam group juga - O12 564 2642.

Unknown said...

Sya klu nak brnafas pendek jew. .mcm oxygen tk smpai ad pls kongsi sikit pngalaman 0128485964

tardsd said...

Aktif lg ke grup wasap..add no sy 017-50 400 85..tq..

Anonymous said...

Tlg add sy kt grup ye..017 50 400 85..

Anonymous said...

Masih Ada ke group wsap ni. Tolong add saya... 01115958249.
Selalu rasa susah nk brnafas bila tidur berbaring.

Ismi Syafiq95 said...

Tlg add saya dah ecg jantung paru2 ok

Unknown said...

01127523290 muhammad sy nk join sbb sesak nafas

Anonymous said...

Add sy juga 0186672120

zarina rahim said...

https://www.facebook.com/groups/ADMCGROUP/

Spa ada mslh sesak nfas dn sbgainya blh msuk ke group ni..

zarina rahim said...

https://www.facebook.com/groups/ADMCGROUP/

Unknown said...

ADD SY 0176252960 ALIFF.. saya selalu sesak nafas.. dh 2 bulan berhenti rokok,
rasa nk muntah, mata mcm xleh nk focus, jantung laju tiba2, kebas disetiap sendi... beli pergi hosp, doc kata normal... entah lerr, bila focus pd satu bnda ok je, bila start pikir sesak nafas tu jd xpuas bernafas,.. pening2

Ezhar Suriani said...

Add sy jugak..0129518517

Paul Cassius said...

Sy dr bulan 6 smpai bulan 12 sesak nafas ,nafas dalam xpuas smpai anak dlm perut gugur sbb xdapat oksigen ..gi hospital cek ecg,xray,paru2,darah semua xda pape.byk kali pi emergency ..sedih rasa mcm nak dekat je ajal ni.. xtau penyakit apa yg ada kat badan ni ..xdak sapa boleh bantu ke saya ...saya da buntu nak buat apa g hospital,hospital xle buat pape..sesape boleh tolong sy,wassup 0184043674. .

Mr @mir said...

Assalamualaikum,sy dari tahun 2015 pernah sesak nafas dan ke klinik dan kemudian refer hospital pakar doctor cuma bg tau tekanan.Kemudian masuk 2016 alhamdulillah sy ok balik.Pada tahun 2017 nov sy start balik kena serangan sesak nafas,refer klinik dan hospital bg musle pain killer sebab tarik nafas dada kanan sakit muscle pain.Lepas seminggu ambil ubat masih tarik nafas xrasa seperti biasa kadang2 cepat letih dan rasa sesak sedikit.Kalu bole add sy 0192224776 dan ape sy perlu buat utk fully checkup?terima kasih.

Mr @mir said...

Assalamualaikum admin bole add sy amir 0192224776 sy mengalami simptom sesak nafas since dr 2015

Shamel Ambiar Baki said...

pembersihan boleh kah dengan cmd?

Sarip Salam said...

Add saya 0126529288

Sarip Salam said...

Add saya 0126529288

Anonymous said...

Encik mahadi biasa buat senaman apa
.boleh kongsi2

Anonymous said...

hi. saya pun ada masalah yg sama. Rasa dada ditekan bila baring. Nafas pendek susah nak tidur malam. Rasa takut sangat. Bila bangun tidur rasa letih dan mengantuk lagi. Tapi bila sy cuba tidur sekejap tak boleh sbb dada tak selesa. Pastu sy kerap batuk gatal tekak rasa ada benda tersekat. Doc bg ubat cair kahak, tapi batuk makin kerap pulak. Macam mana nak rawat. Risau pulak walaupun baru 3 hari rasa benda ni

Sapiah Palal said...

Blh add saya jgk 0126604742

Jamaldanny Rabbitry said...

Banyak komen yg saya baca tidak alami masalah jantung atau paru2...tp kemungkinan masalah injap di tiub yg masuk keperut terbuka atau daya kemutannya kurang akibat keradangan atau jangkitan. Maka gas akan naik keatas dan menolak keluar ,udara yg disedut masuk ke paru2 akan bertembung dgn gas dr perut dan membuatkan kita rasa mcm tak cukup nafas, ada rasa sedikit panas,rasa mcm ada wap berjalan di dada/tekak......kena jaga waktu makan, kurangkan pedas dan masam, lepas makan jgn terus tidor, buat sementara tidurlah dgn cara tinggikan sikit bahagian kepala dan dada seperti gaya tidur dihospital tu....boleh amalkan jus elak GERD, atau minuman kesihatan untuk merawat angin atau gerd.

Unknown said...

Masukkan saya jg ke grup watshup +6281513554536

Puan Hartini said...

As salam..bole saya tau klinik mna sbb saya pon skrg ni rajin semput lps bsalin..doc check x da apa2..

Puan Hartini said...

Masuk kan saya dlm group ni 0199977563

Nana Ika said...

Tlg Add sye dlm group..saya sukar nafas rasa berat..TP dh cek ecg dgn x ray paru ok..sye tekanan ari2 bila nk menjelang mlm pikir mlm ni ak bole tdo ke x..pasal dah kerap dah sye sampai x bole tdo mlm..nk starting tdo bru terlelap bole tersentak..Sape ada masalah mcm sye ni?

Unknown said...

Nk join group 0174261427

Anonymous said...

sayapun ada masalah sesak nafas . sakit kat belakang tulang belikat dan lari ke pinggang. tolong add saya 0163584818.tq

Anonymous said...

sbnarnya mainan perasaan..pejam mata tarik nafas 10 saat , hembus 10 saat...kira tenag fikiran ingat benda yg mendamaikan...

Ren Win said...

Boleh add sy ke...saya pun sekarang megalami sesak nafas..0148585324

Unknown said...

Add sy skali dlm group wasap please..0136497492.sy pn sama spt yg kalian rasakan..

Zaimkz said...

Saya sering mengalami sesak nafas semput dan cepat letih sejak sebulan kebelakangan ni.. tapak tangan dan kaki juga sering berpeluh walaupun duduk dalam aircond.. tgh relax2 pun berpeluh juga.. bila g check darah di hosp pakar doc ckp xde pape sume negatif.. apakah sebenarnya mslh yg sy hadapi? Mohon pencerahan tuan2 semua dan mohon add sy ke dlm group supaya kita bole berkongsi mslh ini. 0128970082.

dorothy inching said...

Saya sejak seminggu ni rasa tak selesa kat tekak. Macam ada benda tersekat. Dh jumpa doktor dan makan ubat. Tapi masih tak ada perubahan. Boleh add saya dalam group 0178025542

Azrul Masiran said...

Saya pun sama.bgn tercungap2.mcm nak mati ..kerap jgk..berhenti merokok dah..bike bike oergi klinik doc cakap resdung.ntahlah.add saya 01110945632

Zamzuri87 Bob M said...

sy pon tgah sesak nafas jgk add sy 011-37971248

Unknown said...

Wasap 0183234630

Anonymous said...

Tolong add saya jugak ke Group whatsapp 0126541608 Terima kasih Admin.

Anonymous said...

Tolong add saya jugak ke Group whatsapp 0126541608 Terima kasih Admin.

Unknown said...

Masalah saya pn lebih kurang sama. Boleh share tk 0137584151

Unknown said...

Sy jg ada mslh yg sama dekat sebulan dah ni..nafas rasa pendek je nak tarik..kadang2 baring pun rasa tak selesa..add sy dlm group..0173479808

Azida Fauzi said...

Tlg add no adik saya..alami masalah yg sama 01110204180

Anonymous said...

Saya pun alami bnda sama, refer klinik oun ckp gastrik tp bile makan ubat tu pun still sama. Sesak nafas,nafas jd pendek, dkt tekak sprt ada rasa smthing bile kita push klua kdg dia kahak yg ada drah. Skrg susah nk tidur dan dlm proses nk stop rokok. Bole add wssp sy skli tak 0177078001

afiq ahmad said...
This comment has been removed by the author.
sarah said said...

add saya dlm group sarah 0195043187

sarah said said...
This comment has been removed by the author.
amer saudi said...

Add sy dlm grp whasaap
0173875475

Hafiz Din said...

salam, saya pon ada masalah sama. stress betul. sampai selalu sangat tak boleh tidur malam. esoknya nak kerja. kalau ada group wasep tolong masukkan saya jugak. 0137697002. tq

Anonymous said...

Hai smua..sya juga selalu sesak nafas,cepat letih dan pergerakkan pun terhad x macam dlu.apa pn aktivit y d buat sy selalu rasa penat dan sakit dada.sesak nafas.9 bulan dh bgini.rasa sgat x selesa .mcm2 bermain dlam fikiran.jika sesiapa tahu apa cara atasi masalah sy alami skg info dulu.TQ

muhd nazrl said...

Add saya juga 0128386070..sya pun ada masalah yg sama.. Lemah la nak explain.. Sya ingatkan saya sorang ja mcm ni

«Oldest ‹Older   401 – 509 of 509   Newer› Newest»

Post a Comment