468x60 Ads

Monday, May 19, 2014

BERLAKUNYA SESAK NAFAS



BAGAIMANA SESAK NAFAS BOLEH TERJADI





Sesak nafas adalah apabila kita merasakan sukar untuk bernafas seperti biasa. Selalunya perkara ini terjadi ketika kita melakukan pergerakkan yang pantas dan dalam keadaan kelam kabut. Sesak nafas adalah suatu gejala dari beberapa penyakit yang dapat bersifat kronik. Sesak nafas juga dikenal dengan istilah “Shortness Of Breath”. Kejadian-kejadian sesak nafas bergantung dari tingkat keparahan dan sebabnya.

Sesak nafas juga dikenali sebagai Dyspnea. Seseorang yang terkena sesak nafas akan merasa tidak selesa ketika bernafas atau melakukan kerja-kerja harian, kerana ini menyulitkan untuk mereka mengerakkan otot dada, merasa tercekik dan merasa kejang otot di dada. Bila berlakunya keadaan ini, seseorang itu akan mengalami kesukaran bernafas atau semput dan biasanya keadaan ini lebih ketara semasa melakukan aktiviti fizikal.


Ada dua jenis sesak nafas iaitu :

 
a) Sesak nafas boleh berlaku secara akut - Sesak nafas akut adalah gejala datang secara tiba-tiba dan akan hilang dalam jangkamasa beberapa hari setelah rawatan


b) Sesak nafas berlaku secara kronik - Sesak nafas kronik adalah keadaan di mana sesak nafas berlaku secara berterusan dalam jangkawaktu yang agak lama


Sesak nafas adalah gejala yang perlu diberi perhatian kerana ia mungkin memberi petanda seseorang itu mengalami penyakit sistem pernafasan atau sistem kardiovaskular. Penyakit sistem pernafasan yang biasa berlaku sesak nafas adalah asma, jangkitan paru-paru akut (pneumonia), jangkitan paru-paru kronik seperti tibi, paru-paru berair (pulmonary oedema), penyakit obstruktif saluran pernafasan kronik (Chronic Obstructive Airways Disease) dan kanser paru-paru. Penyakit kardiovaskular yang boleh menyebabkan sesak nafas adalah kegagalan jantung, serangan jantung dan kelainan denyutan jantung (cardiac arrhythmias).
Keadaan lain yang boleh menyebabkan seseorang mengalami masalah sesak nafas adalah kekurangan darah merah (anaemia), alahan , resdung, kegelisahan (Anxiety Disorders) dan kegemukan.



Gejala dan Tanda-Tanda Sesak Nafas :



1) Jika anda mengalami sesak nafas secara tiba-tiba disertai sakit atau ketat dada, kemungkinan anda mengalami serangan jantung, pneumothorax (udara berada antara paru-paru dan dinding dada) atau pulmonary embolism (darah beku dari bahagian kaki telah bergerak ke paru-paru )

2) Jika anda mengalami sesak nafas mengikut episod disertai oleh bunyi seperti wisel (wheezing) atau batuk, anda mungkin menghidapi serangan asma atau jangkitan yang menyebabkan saluran pernafasan menjadi sempit

3) Jika anda mengalami sesak nafas yang berterusan dan semakin teruk disertai dengan sejarah pendedahan kepada asap rokok, habuk dan semburan bahan kimia anda mungkin menghidapi penyakit saluran pernafasan obstruktif kronik (COPD)

4) Jika anda pernah bekerja di tempat yang mendedahkan anda kepada asbestos, habuk kayu, semburan bahan kimia, anda mungkin menghidapi penyakit paru-paru berka ita n pekerjaan (Occupational Lung Diseases)

5) Jika kaki anda bengkak dan mengalami sesak nafas semasa baring mendatar, anda mungkin mengalami kegagalan jantung (heart failure)

6) Jika anda cepat berasa letih, kelihatan pucat dan sesak nafas terutamanya b ila melakukan aktiviti fizikal, anda mungkin mengalami anaemia

7) Jika anda bernafas dengan cepat disertai dengan rasa pening atau berasa kebas pada tangan atau sekitar mulut, anda mungkin mengalami hypervent ila tion (bernafas keterlaluan biasanya disebabkan oleh aktiviti fizikal yang berlebihan dan tekanan emosi)

8) Jika anda sesak nafas disertai demam, batuk atau batuk darah dan keh ila ngan berat badan,anda mungkin menghidapi jangk ita n seperti tibi atau kanser paru-paru atau pulmonary embolism


9) Jika anda demam, disertai hingus berair dan batuk berkahak anda mungkin mengalami jangk ita n saluran pernafasan (bronchitis) atau jangk ita n paru-paru (pneumonia).



Ada Beberapa Rawatan Sesak Nafas :


Ada beberapa cara yang boleh dilakukan oleh pesakit di rumah untuk mengurangkan kesesakan nafas

1) Mengamalkan latihan pernafasan yang diajar oleh doktor iaitu bernafas secara perlahan-lahan dan dalam sehingga ke bahagian abdomen

2) Latihan relaksasi

3) Duduk tegak di atas kerusi yang bersandar jika sesak nafas berlaku

Jika sesak nafas ini tidak pulih atau berkurangan, pastikan pesakit mendapat rawatan perubatan dengan segera. 


Pencegahan sesak Nafas :
 
1) Kesesakan pernafasan yang akut biasanya pulih bila kita merawat punca penyebabnya


2) Kesesakan pernafasan yang berkaitan dengan penyakit kronik seperti penyakit paru-paru kronik (COPD) atau kegagalan jantung (CHF) biasanya akan menyebabkan fungsi pernafasan terganggu, jika bertambah teruk boleh membawa kematian


3) Program berhenti merokok perlu disarankan kepada individu yang merokok


4) Sentiasa membuat senaman fizikal


5) Elakkan dari terkena udara yang tercemar seperti asap kenderaan


6) Amalkan petua-petua tradisional seperti minum air cengkeh yang dicampur madu atau minum air madu panas

467 comments:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 467   Newer›   Newest»
Anonymous said...

jika saya tiba2 rase berdebar dah sukar bernafs seperti terlekat sesuatu di kerongkong.... knp ye...adalah ia berbahaya?

Anonymous said...

Apabila saya batuk, saya rasa sukar untuk bernafas. Adakah ini asma?tetapi, tidak ada bunyi (tanda-tanda asma) ketika saya bernafas.

Anonymous said...

Sy dah 3 malam berturut sesak nafas...sy ad gastrik adakah berkaitan..?smlm sy nk pitam bila sesak nafas..pandangan kabur sgat.g klinik 24jam dan doc bg oksigen..lepas 15mnt ok sikit....malam ni sama jugk sesak nafas..jantung pula laju mcm baru lepas bersukan sedangkan baring je...

hairuz salleh said...

0123694584 am..watspp saye..kite leh share pengalaman..

hairuz salleh said...

share maslaah ngan saye 0123694584

ashieta ashley said...

Aku ni salu sesak nafas..boleh dikatakan 24 jam..sbb aku ni ade asma gak..ade angin dlm bdn gak..ntahlah..mmg bodo penyakit aku ni.semua benda aku x dpt buat.smpai bile aku nak asyik sesak nafas je ni?bosan dan menyusahkan je dpt penyakit mcm ni.

taikoshah fitri said...

Assalamualaikum,,, bleh kte kongsi pengalaman...saya pun rasa sesak nafas..tapi ada gastrik...bleh kte share sama2 simptom yg awk alami skunk? sakit saya pun mcm awak dh stahun x baik2 lg ni..

S.Najib Kamaruddin said...

sy start sesak nafas lepas berhenti merokok..ada sapa2 x kena mcm tu?tapi nafas rasa sesak bila tengah fikir pasal nafas..time x terfikir x sesak pulak

shahfi said...

sesak nafas juga,
jd nafas tk puas,
jd pening skit,tangan jd sejuk dan kebas,kaki berpeluh, dahi pun berpeluh,
jom bincang2..wat group whatapp ke
0135298427

eddi arman said...

Join group wassap saya..add no saya addy 014 713 6409...kita kongsi2 kat situ..mana tau ada jalan penyembuhan...insyaallah aminnn

Pok Wan said...

tgh baca post ni pun tgh sesak nafas..tak tau nk gmbarkn mcmana....

Pok Wan said...

tgh baca post ni pun tgh sesak nafas..tak tau nk gmbarkn mcmana....

akuorgteknikal said...

S.Najib Kamaruddin..sy pon kene camtu gak..

Reki Daud said...

saya pun mengalami masalah yang sama..sesak nafas kekadang gastrik,, dada jati mcm ketat. boleh add sy dlm group wasap 0132421702

B.P.W BODYGUARD Mr. Nizam said...

Dah sebulan lebih rasa sesak nafas, bnyk tempat dah g tapi masih sama gak ada wssp group yg leh join x

Anonymous said...

Saya sejak 2 tiga bulan ni kalau nak baring n tdo mesti akan sesak nafas...kene duduk baru ok start jadi mcmni bile saya berhenti merokok..bile terfikir mengenai nafas dada akan berdebar...runsing sangat2..(wazir)

S.Najib Kamaruddin said...

anxiety kot

Anonymous said...

Bersabarlah mintak doa pd Allah selalu mudah2an sembuh penyakit kamu

Unknown said...

.sy rase mcm kawal nafas je ,tk tahu la kenapa,sy risau sgt,,bile gi klinik ,,doctor ckp sy gastrik n ade tekanan ,,sy rase sy tk pnah sakit prut ke ape .. tp boleh katekn hari2 rase camni ,,sy tk sesak nafas ,,cume rasw mcm kawal nafas .. ade yg thu tk sebab ape

Ras Eila said...

Sy selalu rase sesak nafas...boleh dikatakan setiap hari...banyak aktiviti terbatas...tgh duduk pun boleh sesak nafas tiba2...kdg rase tiba2 je mcm saluran pernafasan tersekat...boleh add sy dlm group whatsapp 0172555081

Ras Eila said...

Sy selalu rase sesak nafas...boleh dikatakan setiap hari...banyak aktiviti terbatas...tgh duduk pun boleh sesak nafas tiba2...kdg rase tiba2 je mcm saluran pernafasan tersekat...boleh add sy dlm group whatsapp 0172555081

Hasmira Hamdan said...

salam semua..saya dlm smggu ni dada rasa berat...ssh nk nafas...x tau apa mslhnya...bole saya joint group ni...no whatsapp saya 0122579280..

Hasmira Hamdan said...

salam semua..saya dlm smggu ni dada rasa berat...ssh nk nafas...x tau apa mslhnya...bole saya joint group ni...no whatsapp saya 0122579280..

Unknown said...

Hello semua... saya dah seminggu kena sesak nafas, batuk, pening kepala time batuk, malam susah tido. Dah pegi 2 klinik dan makan ubat. Esok nak gi lagi satu klinik.. boleh add dlm group whatsapp 0166654194. Tq

Abdul Majid said...

Assalam...saya bila perut ada angin jadi sesak nafas. Lepas sendawa kembali ok..penyakit apa tu pun tak tau. Jantung .paru2 semua ok ..

Zaimah Azmi said...

.

Nurul Azleen Mokhtar said...

tgh sesak napas laa ni,tu google2 cri info..aku rase sesak klu musim ujan,sejuk jadila,puas cari ape nak telan,cari kt opis dpt gula sakit tekak,aku telan jea knon dpt legakn laa..rase sesak xpuas nafas..hehe,kalau rase nak puas aku tarik skali panjang skit mcm time bru nak start senam tu huhu...sian kat aku,, (T__T)

Unknown said...

0176167065 boler add dalam whatsap..grop.dah 4hari ni..asik susah nak bernafas..

Unknown said...

0176167065 boler add dalam whatsap..grop.dah 4hari ni..asik susah nak bernafas..

paien rizlan said...

Saya dah seminggu juga, malam2 terjaga sesak nafas kmudian jntg laju, blh add sy 0179166744

paien rizlan said...

Saya dah seminggu juga, malam2 terjaga sesak nafas kmudian jntg laju, blh add sy 0179166744

Anonymous said...

Saya setiap hari sesak nafas . dah jumpa doktor cek semua okay tapi sesak nafas juga boleh add saya ? 0104282206

SIMKAD4U2 said...

Add saya adik saya tgh sesak nafas bawak gi pakar mereka cakap normal tapi bila kat rumah susah nak bernafas add saya 0197645126

SIMKAD4U2 said...

Add saya adik saya tgh sesak nafas bawak gi pakar mereka cakap normal tapi bila kat rumah susah nak bernafas add saya 0197645126

fendy jps said...

Add saya..0164466726

fendy jps said...
This comment has been removed by the author.
DAYANA said...

blh msukkn sy dlm group wassap? 017-6950089. Sy pn perlukan infor ni.
Thanks

haziqah pulungun said...

boleh masukkan saya dalam group juga ? hari hari saya sesak nafas ... penat .... sampai tak boleh nak tido .. kadang2 dada saya rasa sakit yang teramat sangat ... 018-7816259

Hanizah Rosli said...

Nak join group juga 016-66 33 141

Sity Wan Azrieydah said...

0135408585

Esha Cassandra Yogananth said...
This comment has been removed by the author.
Esha Cassandra Yogananth said...
This comment has been removed by the author.
wawa adenan said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Salam,boleh add sy di wassap group...masalah sesak nafas,0176077150 ..tq

Mohd Safwan Ithnin said...

Sy ada masalah nafas x puas.dalam seminit sekali kena.kenapa ya?boleh add dalam groups 0177247044

Mohd Safwan Ithnin said...

Sy ada masalah nafas x puas.dalam seminit sekali kena.kenapa ya?boleh add dalam groups 0177247044

Mohd fazli Aziz said...

Sesak nafas isteri sy agak truk juga sampaikan nk mengiring sebelh kiri x boleh, duduk pn sakit semua dr sebelah kiri.. jika ada group whtsaap boleh masukkan No sy sekali 01118860992 tq boleh share kn apayg patut tq semua

Muhd Afiq said...

nk masuk grup 0125548334

Unknown said...

Nk join grup no sy 0178086148

Siti Fadillah said...

Nk join group ni bleh? No sy 0193591807

ain mokhtar said...

saya sesak nafas nak dekat seminggu. rasa nafas tak sampai hujunh. Nak join group - 0134052594

hamsanie said...

sya pun ada sesak nafas.da p hosp n klinik tp doc kata xda apa..nak join 0109408661

Ershaya Liyana said...

Saya pun ada masalah nafas. Sesak. Nafas tak puas. Tarik dalam2 baru puas. Tapi kadang2 tak puas. Penat menariknya. Nak join jugak group. Ni no saya. +60108223242
TQ.

Mohammad Fuad said...

Saya pun sesak nafas.... nk dribe pun tk boleyy... dh beberapa bulan dh... Pi Chek Hospital doctor kata Gastrik.... tpi dh 4 0rang doktor dh... ubat dh mcm2 ubat telan.. pun jadi jugak.... tolong2 saya pemandu Bas..... 0195557217 wasap

Mohammad Fuad said...

Saya pun sesak nafas.... nk dribe pun tk boleyy... dh beberapa bulan dh... Pi Chek Hospital doctor kata Gastrik.... tpi dh 4 0rang doktor dh... ubat dh mcm2 ubat telan.. pun jadi jugak.... tolong2 saya pemandu Bas..... 0195557217 wasap

Mohammad Fuad said...

Saya pun sesak nafas.... nk dribe pun tk boleyy... dh beberapa bulan dh... Pi Chek Hospital doctor kata Gastrik.... tpi dh 4 0rang doktor dh... ubat dh mcm2 ubat telan.. pun jadi jugak.... tolong2 saya pemandu Bas..... 0195557217 wasap

Anonymous said...

Sy pun ade masaalah yg same..ni watsup sy 0142945887

Jimmy Jalil said...

Selalu rasa sesak nafas, tangan dan kaki rasa sejuk. Dahi berpeluh dan pening..Tiap kali bawa pergi hospital dokter kata normal..kadang2 dada kiri rasa seperti dicucuk-cucuk (sharp pain)..kalau ada info boleh masukkan saya dalam group whatapp-0128766022

NURUL HUDA HITAM said...

Sy pn slalu sesak nafas..susah tidur mlm sbb selalu trjaga sbb nafas rasa mcm xckup..sy ad bace ni simpton gerd..kalau ad info or cara perawatan boleh sy join group skali? 0199534205

erIn_loLa said...

Sy nak tau ada apa2 jalan utk kurangkan sesak nafas ni? Ni no wassap sy 0172675732

erIn_loLa said...

Sy nak tau ada apa2 jalan utk kurangkan sesak nafas ni? Ni no wassap sy 0172675732

Unknown said...

Assalam sy pun masalah yg sama..sukar nak bernafas..boleh add sy 0133939544

Unknown said...

Sy juga mengalami masalah yg sama...knp ya...kdg2 bnafas pn dpt tarik pendek je...ape mslhnye?...bole kongsi?

Jaafar Jasmin said...

Bole add sy dlm group wazzup bkaitan hal2 spt ni??....0136275415

Jaafar Jasmin said...

Bole add sy dlm group wazzup bkaitan hal2 spt ni??....0136275415

Jaafar Jasmin said...

Sy juga mengalami masalah yg sama...knp ya...kdg2 bnafas pn dpt tarik pendek je...ape mslhnye?...bole kongsi?

Anonymous said...

boleh x add saya juga... mak tgh ada amasalah sesak nafas bila waktu malam..0193851220

amenk W said...
This comment has been removed by the author.
Divert King said...

saya pon rasa sesak nafas...tak boleh bernyawa terus tika tidur...dalam sebulan 1 kali juga la....tersedak pon boleh kena sesak nafas...rasa tak boleh bernafas langsung la....0195674204

Divert King said...

nie sebentar tadi saya rasa sesak nafas waktu tidur tadi....teruk juga rasanya....

Divert King said...

saya mohd syahreza nak join juga group nie...kot2 boleh dapat info....dah setahun lebih saya berhenti merokok...0195674204

Unknown said...

salam..saya pn alami masalah sama..kerap sesak nafas sakit dada tp bile g spital buat ecg x ray dada check darah semua normal..byk hospital dh pegi..kalo ada grup wasap tolong add saya eh..0122496681

manusia kerdil said...

invite sy. 0129257121 . sy tak selesa dgn sesak nafas ni.. Bantu sy

mohd sufian said...

sama mcm sy.klu xpikir xpe plk.emosi je kot

mohd sufian said...

sy nk masuk group.0134031146

joey said...

Bagi yg berhenti merokok..itu adalah satu simptom..sesak dada. Tekanan emosi juga pnyebab sesak dada..dn makan ubat ubat kuat sex pun pnyebab saluran nafas jadi sempit

Anonymous said...

Sy sering sesak nafas. Add sy dlm grup whatsapp 0192305415. Nama saya ishak

Anonymous said...

Assalamualaikum..Kejadian ni baru berlaku..Masa dalam bilik aircon..Tetiba saya sesak nafas dan rasa nak pitam..Kenapa jadi mcm tu..Bila sy keluar dan kena panas sket..Baru ok..Ada sesiapa boleh bg pandangan atau kongsi pengalaman..Terima kasih..Jika masih ada group wassap..Sila add sy..0127421516..Shahril

amirul nizam said...

Ramainya ada masalah yg sama. Kebanyakan byk berpunca dari gastrik. Bila gastrik dah semakin teruk akan bertukar kepada GERD dlm erti kata lain lebih teruk dari gastrik. Bila GERD memang agak susah nak dan makan masa utk pulih. Makan minum kena pantang tak boleh makan makanan berangin. Boleh search google makanan berangin. Sama jugak dengan minuman. Kena kawal perasaan jgn terlalu stress takut nanti jadi anxiety pulak. Asyik fikir yg bukan2. Bila anxiety dah semakin tak terkawal boleh kena serangan panik. Simtom panik sama mcm serangan jantung tapi bukan serangan jantung. Kawal makan minum kawal emosi rehat kena cukup. Tidur pun ada caranya. Jgn tidur terlentang. Kalau boleh tidur dalam posisi mengiring ikut keselesaan kiri atau kanan. Kalau nak tidur melentang kena tinggikan bahagian dada hingga kepala. Letak satu bantal belakang dada biar bidang dada terbuka. Dan dua bantal di kepala. Dalam masa yg sama cuba amalkan makanan sunnah. Seperti habatussauda, madu, kurma, minyak zaitun..in shaa allah membantu. Penyakit ni memang makan masa utk sembuh. Kena sabar, mental kena kuat jgn layan stress sangat. Sy sendiri pun dah 3 tahun lebih masih istiqomah utk sembuh. Lagi satu kalau tgh rasa semput susah bernafas. Minum air panas suam dua gelas. Kalau tak boleh dua cuba segelas in shaa allah akan rasa lapang lepas kita sendawa..sama2 kita doakan kesembuhan utk kita semua in shaa allah

amirul nizam said...

Ramainya ada masalah yg sama. Kebanyakan byk berpunca dari gastrik. Bila gastrik dah semakin teruk akan bertukar kepada GERD dlm erti kata lain lebih teruk dari gastrik. Bila GERD memang agak susah nak dan makan masa utk pulih. Makan minum kena pantang tak boleh makan makanan berangin. Boleh search google makanan berangin. Sama jugak dengan minuman. Kena kawal perasaan jgn terlalu stress takut nanti jadi anxiety pulak. Asyik fikir yg bukan2. Bila anxiety dah semakin tak terkawal boleh kena serangan panik. Simtom panik sama mcm serangan jantung tapi bukan serangan jantung. Kawal makan minum kawal emosi rehat kena cukup. Tidur pun ada caranya. Jgn tidur terlentang. Kalau boleh tidur dalam posisi mengiring ikut keselesaan kiri atau kanan. Kalau nak tidur melentang kena tinggikan bahagian dada hingga kepala. Letak satu bantal belakang dada biar bidang dada terbuka. Dan dua bantal di kepala. Dalam masa yg sama cuba amalkan makanan sunnah. Seperti habatussauda, madu, kurma, minyak zaitun..in shaa allah membantu. Penyakit ni memang makan masa utk sembuh. Kena sabar, mental kena kuat jgn layan stress sangat. Sy sendiri pun dah 3 tahun lebih masih istiqomah utk sembuh. Lagi satu kalau tgh rasa semput susah bernafas. Minum air panas suam dua gelas. Kalau tak boleh dua cuba segelas in shaa allah akan rasa lapang lepas kita sendawa..sama2 kita doakan kesembuhan utk kita semua in shaa allah

amirul nizam said...

Kalau macam tu simtom asma. Tak boleh terlalu sejuk. Ada batuk berkahak tak? Rujuk doktor jangan biar melarat. Kalau dah melarat susah nak sembuh

amirul nizam said...

Jangan bagi mak makan makanan berangin. Minuman pun sama. Nescafe teh kopi air gas penyumbang angin paling besar utk masalah angin. Search google makanan berangin.

Anonymous said...

Macam tu ker..Xpe kalau mcm tu..Saya akan rujuk pada doktor lepas ni..terima kasih atas info..

Nasay Mori said...

sy pn sama..dh hampir 2 tahun..since sesak nafas tiba2 sari sblom raya..cek ecg dh dekat 7 8 x doc ckp ok xda msalah jntung..tapi kerak sgt sesak nafas..btol kdang bila x terfikir ok ja..kalau bwt axtivi or rancak bersembang ngn mmber mmg x rasa plk sesak nafas ke sakit dada..nk tido malam pn susah..kalau ada gro[ wssp mohon add sy 0165105993..klau xda nnt sy create grop wssap sy add semua..tq

mzakri.zulkifli said...

Add saya dalam group saya pun nak join 0164400110

Eja Lie said...

Sy mau masuk group wtsap. Add sy 0194902988. Tq.

Eja Lie said...

Sy mau masuk group wtsap. Add sy 0194902988. Tq.

MUHAMMAD MOHDASRI said...

puan dah berapa lama kene sesak nafas???

MUHAMMAD MOHDASRI said...

Hi Nurul sekarang dh okeys ke belum???

MUHAMMAD MOHDASRI said...

assalamualaikum...saya juga ada sesak nafas...nafas tk puas...kene tarik dalam-ii baru puas tapi letih...malam kadang saya tk dapat tido lena sbb sukar nk nafas normal....add saya dalam groub k 0127650690

norhaniza said...

Assalam, saya pon baru sesak nafas ni. Dr kata nk kena pra gastrik. Seminggu saya g klinik 2 hari sekali. Urut pon selang 2 hari kadang tu. Mmg ujian tol. Duit pon byk abes. Allah beri ujia. Sabar... Dr kata saya skip mkn then perut dlm luka masuk angin. Bl nk bernafas susah sbb perut jd kembung penuh angin. Diafragma x leh mehgembang. Jd nafas jd pendek2. Saya minum madu suam, campur cengkih, halia, jus delima pekat, cmd. Menjadi juga. Add saya dlm group 0134618941

norhaniza said...

Mak cik urut suh saya urut slow2 dr perut ke dada. Menjadi juga. Ni da ilang. Berat badan naik sama kot. Tp sebb utama perut penuh angin.

Muhammad Farhan said...

tolong saya, sebelum ni saya merokok sekotak sehari la ni saya dah berhenti merokok selama 2 bulan. sebulan ni saya nak tidur sangat lah susah sebab rasa sempit nak nafas.sampai tak tidur sehari sebab kalau baring nak tidur dia jadi sempit, mendatar ke melentang ke sama je jadi. tuan2 & puan2 minta dapat bagi pendapat apa yang perlu saya lakukan. Add saya dalam group 0163569780

Anonymous said...

Sy pun mengalami masalah yg sama susah untuk bernafas ,tlg add sy dlm group 0137603963

Ellsa Amin said...

Saya mengalami sesak nafas secara tiba2 akibat drpd pengambilan pil hormon . Apa masalah sy ya? 0166009736 . Tlg add in gp ws . Nk info lanjut

Ellsa Amin said...

Saya mengalami sesak nafas secara tiba2 akibat drpd pengambilan pil hormon . Apa masalah sy ya? 0166009736 . Tlg add in gp ws . Nk info lanjut

Anonymous said...

Assalamualakum.. skarg pun saya tengah sesak nafas, balik kg. mak sy bagi bijian habbatus sauda dan sy beli jgk herba cina.
sblum ni sy penah naik ambulan dari klinik ke hospital disebabkan sesak nfs ni, dah masuk air, cek darah bagai dr kata jantung ok, xde tanda2 serangan jantung or whatever..dah 2 kali sy masuk emergency lepas tu ditolak bilik separa kritikal..last2 dr kata sy angin, stress dan yg terkini sy kurang gula pulak..Sy redha, bila sy cuba sendawa Alhamdulillah rasa lah ok sikit..boleh wassap sy 011-24194054

Anonymous said...

Assalamualaikum..dan salam sejahtera..sy faham prasaan kamu2..sy pon sama jgk..baru2 ni tiba2 sesak nafas..smpai kebas2 muka,tangan dan kaki..Allah je yg tau pasaan sy time tu..mcm nk mati kot..pegi klinik dr ckp jantong xde masalah..cume angin yg byk..mkn ubat yg doktor bg,xde beza..pegi lg 1 klinik ni,inject..ok ckit..doktor check n ckp yg same angin..bkn masalah jntung..mkn ubat yg doktor ke2 ni bg,yg doktor prtama bg trus stop mkn ubt nye..plezzzzz!!!jgn campur2 ubat..dan lg 1 ade carenye..siape yg nk tau lg,boleh wassap sy 0173789162..sape yg nk tau klinik maneyg sy pegi yg ke2 tu pon boleh wasap ye..sy rase klinik tu ok..skrg dgn mkn ubat yg domtor tu bg n jage beberapa perkara..alhamdulillah..sy smakin pulih..byk lg nk kongsi,ape2 wasap la..sy sedia membantu ape yg trmampu..

Anonymous said...

Blh masukkn dlm grp wsp 0192569497

Shriley Pamela Daniel said...

Sya pun mempunyai masalah yg sma.. sebulan sudah rasa sesak nafas.. smggu sekali g klinik.. last sekali g ,doc ckp kena gerd.. dia bg ubat telan..tp masih juga sesak nafas... sila add sya dlm whatsapp group 0148848212

Unknown said...

Bole add sy jg..0198951984

max cavalera said...

Bole add sy jg..0198951984

marina ismail said...

saya hampir seminggu sesak nafas, nafas tak lawas, sekat2, ni tengah2 search kenapa jadi mcm ni, dan terjumpa blog ni. bleh masukkan sy dlm group 0189003792. nak buat keje seksa ni. sobss

Mahadi Adi said...

Angin dalam bdn...awk kena rajin senaman..lebih2 lagi minum air masak..sy pum mengalami perkara sama..tp bila sy buat seperti di atas alhamdullilah kembali normal

Mahadi Adi said...

Angin dalam bdn...awk kena rajin senaman..lebih2 lagi minum air masak..sy pum mengalami perkara sama..tp bila sy buat seperti di atas alhamdullilah kembali normal

Wan Rahman said...

bila kita fikir bukan2 atau panik..automatik sesak nafas..penat dah setahun kena ������

fariz fadzil said...

Tlg masukkan sy dlm group whatsapp..sy fariz no sy 0173481015

fariz fadzil said...

sy kongsikan info yg menarik ttg anxiety disorder..sy rs ramai antara kita mgalami simptom2 yg disebut dlm blog ni..harap mmbntu... http://husnuzzonloa.blogspot.my

Anonymous said...

Assalammualaikum semoga bermunafaat,terlalu banyak organ dlm badan kite yg boleh menyebabkan sesak nafas salah satu salur darah angin dan urat saraf serta usus dan jantung,pertama detox usus dgn lactose s fujita sebanyak sepuluh bungkus kedua minum life extra dua kotak ketiga minum probio sekotak dan last sekali minum jus lega atay seven inshalloh saya berjaya atasi semua penyakit berkaitan jantung kordio veskular dan penghadaman serta sesak nafas kos dlm seribu sahaja....

fariz fadzil said...

sy kongsikan info yg menarik ttg anxiety disorder..sy rs ramai antara kita mgalami simptom2 yg disebut dlm blog ni..harap mmbntu... http://husnuzzonloa.blogspot.my

Unknown said...

Boleh add sy?0122620356

Sahar Beeran said...

Pleasr invite saya dalam group wassuo 0194560346 tq sangat...

long bonny gtb said...

Assalamualaikum..sy nak kongsi kan masalah sesak nafas.....tak puas bernafas.....rasa nafas...di bahagia perut sampai ke dada......
kadang² sampaikan buat pergerakan tiup seperti meniup lilin baru ada LEGA sikit....kalau ada group whatsapp.group masalah sesak nafas...boleh add no sy ke 01138098550

eMan said...

Minta add saya dlm whatsapp 0126143241. Baru mengalami sesak nafas

Sulaiman Subari said...

Minta add saya dlm whatsapp 0126143241. Baru mengalami sesak nafas

MaRdHatILLah(Fatahiyyah) said...

Sy pun ad msalhni.Group wasspni msih blh join ke

mama ceria said...

Saya mengalami masalah susah bernafas juga,, pernah buat cek jantung,tp xde sakit pe2 pun...
Minta add saya dlm group jgk.(014-9229464)
Tq yer

Anonymous said...

Saya mengalami masalah susah bernafas juga,, pernah buat cek jantung,tp xde sakit pe2 pun...
Minta add saya dlm group jgk.(014-9229464)
Tq yer

Pat lim said...

0184741891 dah 3 tahun kepenatan xtau nk buat mcmana tolong bantu saya ��

Unknown said...

add sya , masuk dlm grup tu 0179595453

Unknown said...

add sya , masuk dlm grup tu 0179595453

Teh Tarik said...

Asalammualaikum ... Sya mengalama sesak nafas hampir 1 bulan ni .. Saya pergi klinik sudah 2 kali .. Doktor ckap sya mengalami saraf .. Doktor kasi ubat .. Tpu smpai sekarang tak baik ... Ni nombor saya 0169920619 harap boleh masuk kan dlm group kamu semue

Unknown said...

Saya baru saja discaj dr hospital sbb alami masalah susah bernafas. Doktor diagnosed sy kena pneumonia.Sy tgh pregnant 3 bulan.walaupun masih continue ambik antibiotic oral sy masih lg mengalami masalah yg sama..boleh add saya 0192283103

Acik Zul222 said...

Mtk tlong add sya 0167435134 group wasap ..sya.prlu kn nasihat2 sya susah bernafas

Fatchurozi Tukimon said...

Mohon add saya juga dlm group.. Dada berat xleh tdo... 0132118120

Fatchurozi Tukimon said...

Mohon add saya juga dlm group.. Dada berat xleh tdo... 0132118120

Anonymous said...

boleh add saya skali? 0173710068

Anonymous said...

boleh add saya +673775700 tq...

Unknown said...

Add sy jgak dlam group .. Sy dah 2 bulan rasa ssak nafas .. Pergi klinik hosptal ckap tade apa² . just ckap sy tekanan .. Kaki tngan sy lenguh .. Kaki rajin berpeluh klau qasa ssak nafas ..

Unknown said...

Add sy jgak dlam group .. Sy dah 2 bulan rasa ssak nafas .. Pergi klinik hosptal ckap tade apa² . just ckap sy tekanan .. Kaki tngan sy lenguh .. Kaki rajin berpeluh klau qasa ssak nafas ..

O C Qiew said...

mohon add sy,terpikir sakit jantung jer..tp dh bt scan normal..mungkin kh stress terlebih,sb terkejut pemergian bapa tahun lepas..selalu sesak nafas

O C Qiew said...

0192260645

mohd saufi said...

Sama la saya pun, add saya juga 0175566788

Anonymous said...

semasa kerja sy rasa pening kepala dlm berapa minit kemudian sy rasa mengah dan mendapati agak sukar untuk bernafas dgn betul . rasa sedikit sakit di bahagian dada dan kerongkong terasa pedih seperti bengkak. semasa baring dada sgt sakit dan perut sgt pedih . adakah ini perkara biasa atau sebaliknya ? mohon pencerahan

Unknown said...

salam... dh seminggu sesak nafas g jupa doc check x de ape ape...tolg add dlm group 0147200911

Saiful Ashnar said...

salam... dh seminggu sesak nafas g jupa doc check x de ape ape...tolg add dlm group 0147200911

Unknown said...

add sy 0175962723....tgh sesak nafas ni...

Unknown said...

add sy 0175962723....tgh sesak nafas ni...

nurul nadia said...

Add sy dlm group 0196454329
Dh sebulan lebih kena sesak nafas,berdebar2
6 kali buat ecg,ambik darah untuk cek jantung pon dah

Unknown said...

SAYA PUN SESAK NAFAS JUGAK TAPI APABILA SEDAWA SYUKUR RASA LAPANG SKIT DAN MUNGKIN FAKTOR PEMAKANAN (MAKANAN BERANGIN) PUCANYA ATU ANXIETY ATAU PANIC ATTACK

HELP ME said...

DISEBABKAN SUKAR BERNAFAS MASA BERSAMA KELUARGA DIHADKAN TERPAKSA TENGOK JE .... DUGAAN.... . :(

Istiqomah said...

Admin tolong add phone saya: 019-3909126. Sampai skrg tak baik2 dan sentiasa bergelut dengan masaalah gastrik, angin, semput, letih, pening...macam2.

Antonio Fidiern said...

Sama lah,klu pikir jd ca susah nk nafas

Syara Auliah said...

dok saya mau tanya, kalau saya lagi kaget atau saya lagi marah besar saya suka jadi kaya yang sesak nafas, terus kalau terlalu lama kaya yang sesak nafas dada, kaki, dan tangan saya kadang jadi kesemutan, kenapa ya dok ? gimana cara menanganinya ?
terimakasih

Unknown said...

Add saya 0123742308

Norhamdan Kamaruddin said...

Saya pesakit paru2. Add saya 0123742308 untuk perkongsian

Norhamdan Kamaruddin said...

Saya pesakit paru paru mengeras ILF. Add saya 0123742308 utk beekongsi

norizal said...

01123146247 add saya

norizal said...

01123146247 add saya

zulhelmi mohd amin said...

saya panic baru lepas terkena sesak nafas.. sebelum nie x pernah kne..mohon jasa baik tuan dan puan add saya dalam group.. 0176327262

fairuz othaman said...

add sy..0174451064

I am Jessy said...

Add sy nk join grup jgk. Sllu jgk ssk nfs 0132980064

Unknown said...

minta add saya 01152859659..

Anonymous said...

add sy juga...0103223755

azrul said...

add saya da seminggu saya sesak nafas da rasa nak pitam... 0102811725

fairul fairul said...

Saya pun rasa mcm 2, selalu bgun tengah mlm sesak nafas, kerana terfikir sesak nafas, sakit apa ya,

Azizi Bin Abas said...

sama dengan saya... tolong add group 0124099443

Anonymous said...

Saya pun sama...da seminggu sesak nafas..tolong add group 01129028336

Anonymous said...

Sya pon ad mslah sma jgak..add sy 0174654420

Norsyazawani said...

Tlg add sy juga..0164411125

Khairil Azlan said...

Add saya 0122444415

jie xiang said...

Tolong add saya... Saya pon alami benda yg sama.. Add saya.. 0194142259

iloveulikexo ulovemelikexo said...

Masalah yang sama dan tiada penyelesaian. Add saya 0198801560

amir malim said...

tlg add sy juga 0134886970

amir malim said...

tlg add sy juga 0134886970

ana Abc said...

Add saya juga 0175106232

ana Abc said...

Add saya juga 0175106232

Shafiee said...

Salam...boleh invite msuk group?0183734815..rasa mcm kt kerongkong ade bnda sngkut..pstu nafas jd xsyok..mcm trganggu..

Ikhwan Shafiq said...

Sy pun xtau nk bezakan sesak nafas atau hidung tersumbat , tp lepas mnum air panas , sendawaa kuat ,nafas kembli norml , apakah? Haha

Ikhwan Shafiq said...

Sy pun xtau nk bezakan sesak nafas atau hidung tersumbat , tp lepas mnum air panas , sendawaa kuat ,nafas kembli norml , apakah? Haha

Anonymous said...

kalau rasa sesak nafas cuba try bernafas ikut mulut ok ke tak ok. kalau bernafas ikut mulut normal maknanya resdung atau masalah berpunca dari saluran hidung. kalau rasa sesak nafas skali dgn perut tak selesa maksudnya ada angin dlm badan. sendawa & buang angin je dah hilang. lebih baik berhenti merokok & cuba produk pemakanan yg bersihkan usus perut atau apa2 rawatan buang toksin dalam badan.. minum air masak banyak. InsyaAllah baik

Anonymous said...

Sy juga pernah terkena sesak nfs ni.terasa dada ketat sgt shingga bnfs melalui dada bukannya perut.bila tidur ok tp sering terbangun pd wktu mlm bila x slesa.bila tfikir ttg nfs mkin teruk pula sehingga panik.leher pun jdi tegang,kaki sejuk,menggeletar dn tekak seperti dicekik.dh sethun terkena.hidup sgt sengsara shingga apapun x bole nk buat.tlg add sy dlm grup ya-0138896476.mntw blh share2 pnglmn dn information.thnks

Dak Keli said...

0173103720

Dak Keli said...
This comment has been removed by the author.
Dak Keli said...

0173103720

Florinda Pila said...

Mengalami masalah yang sma add sy dlam group 0165723501

Faqrul Mohamad said...

Sekarg ni cm mana dah

Syuhud fana said...

Salam, dulu sy prnah mngalami gastrik & GERD trsebut, sbb utama krn usus kita kotor penuh dgn makanan yg tidak hazam, sbb kedua krn injap ke bhg perut itu tidak trtutup rapat yg mmbolehkan gas dr perut trsebut naik keatas..mengikuti saluran makanan ke tekak kita..keadaan ini akan mnyebbkan kita rasa pedih ulu hati, nafas yg pendek krn pertembungan antara udara yg kita sedut & udara yg kita hembus keluar..jg gas tesebut apbila sampai ke tekak akan mnyebbkan saluran trsebut mjadi sempit dmana setiap kali kita mnelan air liur atau makan akan rs sakit & sempit..keadaan ini akan mnybbkan selera makan kurang..pengampun kita jgan sekali2 rs kbimbingan yg keterlaluan (anxiety disorder) dn seterusnya panik..(sbb tak dpt brnafas dgn sempurna & normal), apa yg perlu kita buat ialah berenang..keep calm dgn cara fikirkan perkara lain sperti berzikir atau at lease buat sibuk dgn benda lain..duduk tegak n cuba bnafas secara normal..cara sy merawat sakit sy dulu ialah dgn mnukar cara pengambilan makanan..lebihkan makanan yg brsifat alkaline..cuci usus kita yg penuh dgn toksik itu dgn colon clenser..saya guna aloe vera gel...Alhamdulillah saya kini telah hampir sepenuhnya pulih drpd gastrik n GERD tersebut.

Syuhud fana said...

Salam, dulu sy prnah mngalami gastrik & GERD trsebut, sbb utama krn usus kita kotor penuh dgn makanan yg tidak hazam, sbb kedua krn injap ke bhg perut itu tidak trtutup rapat yg mmbolehkan gas dr perut trsebut naik keatas..mengikuti saluran makanan ke tekak kita..keadaan ini akan mnyebbkan kita rasa pedih ulu hati, nafas yg pendek krn pertembungan antara udara yg kita sedut & udara yg kita hembus keluar..jg gas tesebut apbila sampai ke tekak akan mnyebbkan saluran trsebut mjadi sempit dmana setiap kali kita mnelan air liur atau makan akan rs sakit & sempit..keadaan ini akan mnybbkan selera makan kurang..pengampun kita jgan sekali2 rs kbimbingan yg keterlaluan (anxiety disorder) dn seterusnya panik..(sbb tak dpt brnafas dgn sempurna & normal), apa yg perlu kita buat ialah berenang..keep calm dgn cara fikirkan perkara lain sperti berzikir atau at lease buat sibuk dgn benda lain..duduk tegak n cuba bnafas secara normal..cara sy merawat sakit sy dulu ialah dgn mnukar cara pengambilan makanan..lebihkan makanan yg brsifat alkaline..cuci usus kita yg penuh dgn toksik itu dgn colon clenser..saya guna aloe vera gel...Alhamdulillah saya kini telah hampir sepenuhnya pulih drpd gastrik n GERD tersebut.

Unknown said...

syuhada..sama dgn apa y sy alamai.. Allah memberi sy musibah utk..sy sedar..sy leka dgn dunia..stlh sakit byk telah berubah mgkin ini adalah jalan utk sy peroleh hidayah sy bersyukur..rata2 comment2 ..ada sma seperi y sy alamai..sepetinya skit ini..byk..dihidapi oleh kita..apa y sy boleh kongsikan..kebimbanganny melampay tu..adalah..musuh utama dlm mlsh pernafasan apabila wujud panik..berpkr psl mati..jntug akan berdegup..kencang..dan paling truk sy pernah kejang 1 bdn disbbkan terlalu byk oksigen didlam bdn akibat bernafas terlalu cpt..apa y perlu bertenang bila gejala sesak nafas tu..myerang..berdiri atau tegkan bhgian perut..dan sibukan la diri dgn ..perkaara lain..insyaallah pernafsan akan kembali normal..sy slalu kena mcm. nie..sy akan endoskop, 18hb..sya mahu doakan setiap kita y mgalami..mslh nie..cpt2 la sembuh..daan minta la pada Allah.swt ..kesihtan ..

Ebby Nasrol said...

semoga Allah swt meberkati kalian..syukran

Ebby Nasrol said...

mohon add sy dlm group whapp..utk mencari ikthiar..dlm menyembuhkan gstrik ini..0178625810

Ebby Nasrol said...

mohon add sy dlm group whapp..utk mencari ikthiar..dlm menyembuhkan gstrik ini..0178625810

Ebby Nasrol said...

semoga Allah swt meberkati kalian..syukran

Unknown said...

Boleh add saya dalam group?saya pun mempunyai masalah sukar untuk bernafas,ini no saya 011-35523068 mana tahu yang lain boleh bagi pendapat dan jugak rawatan kampung

Faizal Peja said...

Boleh add saya sekali,saya pun ada masalah sukar untuk bernafas..ini no saya 011-35523068

Faizal Peja said...

Boleh add saya sekali,saya pun ada masalah sukar untuk bernafas..ini no saya 011-35523068

Faizal Peja said...

Boleh add saya dalam group?saya pun mempunyai masalah sukar untuk bernafas,ini no saya 011-35523068 mana tahu yang lain boleh bagi pendapat dan jugak rawatan kampung

Nusantara Music said...

Salam... saya juga ada masalah yg sama..
bole add saya juga x?
0182485824

Anonymous said...

saya pon sama.. selalu sesak nafas.
bolehlah add saya ke dlam group utk kongsi petua
0193880210

Unknown said...

Bleh add sy skali x....rasa sesak nafas jugak....dah berlarutan ni....dh 2x g buat ecg tp xde pape gk....
0135786988

epol 88 said...

Bleh add sy skali x....rasa sesak nafas jugak....dah berlarutan ni....dh 2x g buat ecg tp xde pape gk....
0135786988

Maop Burger said...

Add sy dlm group 0175739131

Maop Burger said...

Add sy dlm group 0175739131

akubest said...

Pagi td kol 4 masuk emergency room.. Sesak nafas..share lah something. Dah tak larat nk hadap lagi.. Wasap 0196855249

Bokoc Bmomv said...

Add sy jgk..0195925917

Unknown said...

Add sy jugak 0148173455

Bokoc Bmomv said...

Add sy jgk..0195925917

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
AmiSam said...
This comment has been removed by the author.
«Oldest ‹Older   1 – 200 of 467   Newer› Newest»

Post a Comment